Русия се готви да бомбардира Одеса. Това заяви днес в поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски, публикувано във Фейсбук. 

"Руснаците винаги са посещавали Одеса, винаги са изпитвали само гостоприемство в Одеса, само искреност. А сега какво? Бомби срещу Одеса? Това ще бъде военно престъпление, ще бъде историческо престъпление", заяви Зеленски. 

По-рано тази сутрин, президентът призова украинците да не отстъпват на агресора и дори да преминат в настъпление там, където е възможно.

"Украинци, ние вече сме спечелили своето бъдеще, но все още се борим за настоящето си. Това е много важно. Борим се за това къде ще бъде границата. Между живота и робството. И това не е само наш избор. Гражданите на Руската федерация правят същия избор в момента - между живота и робството. Днес. Утре. През следващата седмица. Това е времето, в което все още е възможно да се победи злото без непоправими загуби", заяви днес Зеленски, цитиран от бТВ. 

И подчерта - Украйна иска единствено мир. 

Накрая президентът на нападната страна се обърна директно към руския народ. 

"Граждани на Русия, за вас това е борба не само за мир в Украйна. Това е борба за вашата страна - за най-доброто, което тя е имала. За свободата, която сте видели. За богатството, което сте почувствали. Ако сега мълчите, по-късно от ваше име ще говори само бедността  и само репресиите ще й отговарят. Не мълчете!"